Barnböcker 9-14 år

Min vän Pax

Sara Pennypacker (2016)

Natur och Kultur

En roman om pojken Peter och hans tama räv Pax, som han räddade som liten unge. De tvingas skiljas åt men söker efter varandra och boken beskriver väl det starka band som finns dem emellan men också svårigheten med att ha dettaband med ett i grunden vilt djur. En allvarlig men fängslande bok för barn mellan 10 och 14 år.

Den stora kattkonspirationen

Katie Davies (2011)

Alfabeta

Denna bok är del av en serie som handlar om två tjejer i England som löser mysterier. Boken är skriven helt och hållet ur ett barnperspektiv och väldigt rolig. Fallet i denna bok handlar om katter som försvinner och på vägen upptäcker de en äldre dam som har alltför många katter, något som är empatiskt och fint skildrad. Man får se hur barnen upplever henne och det ställs mot samhällets syn och föräldrarnas rädslor. Boken beskriver också hur vuxna jämfört med barn kan tolka en katt som är rädd och inte uppfyller normen för hur en katt ska vara. Lämplig för åldern 8–12 år.

Den stora hundhysterin

Katie Davies (2012)

Alfabeta

Ingår i samma serie som boken ovan. Här är det en hund som kommer till en av familjerna och inte alls uppfyller deras förväntningar. Efter en tids efterforskningar upptäcker flickorna att hon är deprimerad och beskrivningen av orsakerna till detta är mycket realistiska. En underbart rolig bok som samtidigt lyckas beskriva svåra ämnen, så som föräldrarnasovilja att berätta för sina barn om att de har avlivat familjens förra hund och varför.

.

Mareld

Camilla och Viveca Sten (2018)

Bonnier Carlsen

Första delen av en serie som skildrar hur Östersjön påverkas av miljöföroreningar. Bokserien är uppbyggd som enspännande fantasyserie med starka karaktärer. Lämpar sig för ålder 10 år och uppåt.

Alex Dogboy

Monica Zak (2002)

Opal

Det här är den sanna berättelsen om en gatupojke i Honduras som lever med hundar som hemlös. En stark och fint beskriven skildring som väcker förståelse för både hur det kan vara att vara barn i vissa länder och vad djur kan innebära då. Lämplig läsålder, 9–12 år.

Vargskräck, en hunddeckare med Flingan och flocken

Jeanette Bergenstav (2015)

Idus Förlag

När det börjar gå rykten om att en blodtörstig varg rör sig i området dras elvaåringen Flingan och hennes hund snabbt in i dramat. De lär känna andra utsatta hundar och deras människor på vägen och får lära sig vem som egentligen gömmer sig i skogen, och varför. En spännande bok som väcker tankar om både känslan kring varg och vårt bemötande av djur och människor. Lämplig för åldern 9–14 år.

Djuren som hjälper oss

Lena Sjöberg (2021)

Opal förlag

Stämningsfullt illustrerad bok om hur djur hjälper människor på olika sätt, både i form av djurterapi och andra arbeten. Beskriver också hur vi påverkar djuren med vår miljöförstöring. Uppskattad läsålder 9 –12 år.

.

Hur djuren tänker och känner

Carsten Brensing (2020)

Alfabeta

En spännande, illustrerad bok om vad vi vet om djurs förmågor idag, där en del saker nog förvånar många. Känslor, beteenden och förmågor beskrivs med många exempel och övningar att prova på. Lämplig för mellanstadieåldern.

Senast uppdaterad: 25 april, 2022

Min vän Pax

Sara Pennypacker (2016)
Natur och Kultur

En roman om pojken Peter och hans tama räv Pax, som han räddade som liten unge. De tvingas skiljas åt men söker efter varandra och boken beskriver väl det starka band som finns dem emellan men också svårigheten med att ha detta band med ett i grunden vilt djur. En allvarlig men fängslande bok för barn mellan 10 och 14 år.